Dzisiaj będziemy gotować! Zdrowo i smacznie. Z góry rozwiejemy Wasze wątpliwości, nie będą to przepisy na najlepszego schabowego, czy idealną zupę pomidorową. Gotujemy dla psiaków i z psiakami. Tak, tak! Jak coś ciekawego dzieje się w kuchni to Goldeny zawsze muszą brać w tym udział. Czy tego chcemy, czy nie.

 

A zatem z radością prezentujemy Wam sprawdzone przepisy na dania niczym z psiej restauracji!

 

Zanim jednak przystąpicie do działania, sprawdźcie, czy w przepisie nie ma składników, które uczulają Waszego Przyjaciela. Skontrolujcie też, jakość i skład produktów.

 

  1. Suszona smaczki wołowe*

Składniki:

– 500 gram mięsa wołowego, niemielonego

 

Wykonanie:

Mięso podzielić na kawałki ok. 1×1 cm, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i położyć tak, żeby się nie stykały. Nagrzać piekarnik na 150 stopni Celsjusza i do nagrzanego wstawić na godzinę. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę na 100 stopni i zostawić uchylone lekko drzwiczki – tak zostawić na dwie godziny. Odłożyć w pokojowej temperaturze do wystudzenia i wyschnięcia. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku – nawet rok czasu!

 

  1. Ciastka Bananowe*

Składniki:

-370g mąki pełnoziarnistej

-100 ml chudego mleka

-1 jajko

-1 rozgnieciony banan

Wykonanie:

Składniki zagnieść aż do uformowania ciasta, potem rozwałkować ciasto na grubość ok 1 cm i powycinać w kształty kwadratów. Piekarnik nagrzać do temperatury 150 stopni – wyłożyć blachę papierem i włożyć ciastka do nagrzanego piekarnika i piec ok 30 minut.

 

  1. Krakersy warzywne*

Składniki:

– 1 cukinia

– 1 marchewka

– 1 jajko

– 1 łyżka oleju słonecznikowego

– 150g mąki pełnoziarnistej

– 1-2 łyżki mleka

Wykonanie:

Na drobnych oczkach tarki zetrzeć cukinię i marchewkę. Następnie wymieszać z jajkami i olejem.  Stopniowo dodawać do masy mąkę oraz mleko w zależności od gęstości ciasta (można zstąpić wodą) – musi powstać masa, którą można formować. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Na wyłożoną papierem blachę wykładać „krakersy”, formując je przy pomocy łyżeczki od herbaty. Piec 20-25 minut. Pozostawić w wyłączonym piekarniku, żeby trochę wyschły.

 

  1. Ciastka owsiano-marchewkowe*

Składniki:

– 450g mąki pełnoziarnistej

– 170g płatków owsianych

– 30g smalcu

– 1 łyżka

– 40g startego sera

– 400ml niesolonego bulionu

– 3 marchewki

Wykonanie:

Marchewki zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Mąkę, płatki owsiane, tłuszcz i parmezan wymieszać ze sobą, dodać marchewki i stopniowo wlewać wywar do uzyskania konsystencji ciasta. Rozwałkować na grubość 5mm i powycinać w wybrane kształty. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 40-50 minut.

 

  1. „Powiew świeżości”*

Składniki:

– 150g instant kaszy kukurydzianej (polenty)

– 1 łyżka dowolnego oleju

– 125 ml niesolonego bulionu

– 1 jajko

– 1 łyżka startego sera

– 2 łyżki drobno posiekanych liści mięty

Wykonanie:

Kaszę wymieszać z olejem, zagotować bulion – wsypać kaszę i pozwolić gotować się kilka minut pod przykryciem. Ostudzić kaszę. Piekarnik nagrzać do 175 stopni – wyłożyć blachę papierem.  Pozostałe składniki wgnieść w masę powstałą z kaszy. Formować rękoma kulki wielkości orzecha włoskiego. Piec 40 minut w nagrzanym piekarniku – po upieczeniu zostawić do przeschnięcia ok. godzinę w piekarniku.

 

  1. Psie lody*

Składniki i wykonanie

Do przygotowania psich lodów możemy wykorzystać wiele składników z naszej kuchni

Przykładowo: naturalne masło orzechowe – zmiksowane z bananami – zamrozić w kongu i podawać w gorące dni. Można też mrozić naturalny jogurt – a nawet zamrozić w kongu mokrą karmę.

 

  1. Rybne ciasteczka*

Składniki:

– Tuńczyk w sosie własnym z puszki (wybierać z jak najmniejszą zawartością soli – lub kupić świeżego tuńczyka – uwaga na ości!!!)

– 1 lub 1 i 1/2 szklanki mąki

– 1 łyżka dowolnego oleju

Wykonanie:

Zmiksować rybę, dodać do niej olej i stopniowo dodawać mąkę aż do uzyskania ciasta, które można formować. Uformować ciasteczka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec ok. 40-45 minut.

 

  1. Kuleczki z dyni

Składniki:

– ½ szklanki dyni w puszce, lub świeżej

– 4 łyżki stołowe wody

– 2 szklanki mąki razowej

– 2 łyżki stołowe oleju pochodzenia roślinnego

– ¼ łyżeczki proszku do pieczenia

– ¼ łyżeczki sody oczyszczonej

– 4 łyżki stołowe melasy

 

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Zmieszaj dynię, melasę, olej i wodę. Dodaj mąkę razową, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz cynamon. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Nabieraj po łyżeczce masy i formuj z niej kule (najlepiej, jeśli będziesz to robić wilgotnymi dłońmi). Przygotowane kuleczki rozłóż na delikatnie wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenie i poklep widelcem. Piecz około 25 minut.

 

  1. Danie na zawołanie

Składniki:

             – 400 gram płatków owsianych

             – 300 gram mielonego mięsa z indyka

             – 1 duża marchewka

             – 1 seler

             – 3 łyżki oleju

Wykonanie:
Płatki ugotuj w niewielkiej ilości wody ze startą marchewką i selerem, dodaj mięso, podduś 10 min. na wolnym ogniu.

 

  1. Lekko i przyjemnie

Składniki:

1 woreczek ryżu

2 duże marchewki

1 jeden seler

1 pierś z indyka

Wykonanie:

Pierś z indyka, marchewkę, seler pokroić w kosteczkę.  Gotować, do miękkości. W powstałym wywarze ugotować ryż ( bez woreczka). Gotować tak, długo aż ryż będzie miękki.  Ostudzić przed podaniem.

 

Źródło:

Przepisy od 1- 7 pochodzą z książki: „Frisst nicht, gibt’s nicht. Kochen für den Hund – Ingeborg Pils”

https://www.booklooker.de/B%C3%BCcher/Ingeborg-Pils+Frisst-nicht-gibt-s-nicht-Kochen-f%C3%BCr-den-Hund/id/A02heTK901ZZu