Dzisiaj będziemy gotować! Zdrowo i smacznie. Z góry rozwiejemy Wasze wątpliwości, nie będą to przepisy na najlepszego schabowego, czy idealną zupę pomidorową. Gotujemy dla psiaków i z psiakami. Tak, tak! Jak coś ciekawego dzieje się w kuchni to Goldeny zawsze muszą brać w tym udział. Czy tego chcemy, czy nie.
A zatem z radością prezentujemy Wam sprawdzone przepisy na dania niczym z psiej restauracji!
Zanim jednak przystąpicie do działania, sprawdźcie, czy w przepisie nie ma składników, które uczulają Waszego Przyjaciela. Skontrolujcie też, jakość i skład produktów.
- Suszona smaczki wołowe*
Składniki:
– 500 gram mięsa wołowego, niemielonego
Wykonanie:
Mięso podzielić na kawałki ok. 1×1 cm, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i położyć tak, żeby się nie stykały. Nagrzać piekarnik na 150 stopni Celsjusza i do nagrzanego wstawić na godzinę. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę na 100 stopni i zostawić uchylone lekko drzwiczki – tak zostawić na dwie godziny. Odłożyć w pokojowej temperaturze do wystudzenia i wyschnięcia. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku – nawet rok czasu!
- Ciastka Bananowe*
Składniki:
-370g mąki pełnoziarnistej
-100 ml chudego mleka
-1 jajko
-1 rozgnieciony banan
Wykonanie:
Składniki zagnieść aż do uformowania ciasta, potem rozwałkować ciasto na grubość ok 1 cm i powycinać w kształty kwadratów. Piekarnik nagrzać do temperatury 150 stopni – wyłożyć blachę papierem i włożyć ciastka do nagrzanego piekarnika i piec ok 30 minut.
- Krakersy warzywne*
Składniki:
– 1 cukinia
– 1 marchewka
– 1 jajko
– 1 łyżka oleju słonecznikowego
– 150g mąki pełnoziarnistej
– 1-2 łyżki mleka
Wykonanie:
Na drobnych oczkach tarki zetrzeć cukinię i marchewkę. Następnie wymieszać z jajkami i olejem. Stopniowo dodawać do masy mąkę oraz mleko w zależności od gęstości ciasta (można zstąpić wodą) – musi powstać masa, którą można formować. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Na wyłożoną papierem blachę wykładać „krakersy”, formując je przy pomocy łyżeczki od herbaty. Piec 20-25 minut. Pozostawić w wyłączonym piekarniku, żeby trochę wyschły.
- Ciastka owsiano-marchewkowe*
Składniki:
– 450g mąki pełnoziarnistej
– 170g płatków owsianych
– 30g smalcu
– 1 łyżka
– 40g startego sera
– 400ml niesolonego bulionu
– 3 marchewki
Wykonanie:
Marchewki zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Mąkę, płatki owsiane, tłuszcz i parmezan wymieszać ze sobą, dodać marchewki i stopniowo wlewać wywar do uzyskania konsystencji ciasta. Rozwałkować na grubość 5mm i powycinać w wybrane kształty. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 40-50 minut.
- „Powiew świeżości”*
Składniki:
– 150g instant kaszy kukurydzianej (polenty)
– 1 łyżka dowolnego oleju
– 125 ml niesolonego bulionu
– 1 jajko
– 1 łyżka startego sera
– 2 łyżki drobno posiekanych liści mięty
Wykonanie:
Kaszę wymieszać z olejem, zagotować bulion – wsypać kaszę i pozwolić gotować się kilka minut pod przykryciem. Ostudzić kaszę. Piekarnik nagrzać do 175 stopni – wyłożyć blachę papierem. Pozostałe składniki wgnieść w masę powstałą z kaszy. Formować rękoma kulki wielkości orzecha włoskiego. Piec 40 minut w nagrzanym piekarniku – po upieczeniu zostawić do przeschnięcia ok. godzinę w piekarniku.
- Psie lody*
Składniki i wykonanie
Do przygotowania psich lodów możemy wykorzystać wiele składników z naszej kuchni
Przykładowo: naturalne masło orzechowe – zmiksowane z bananami – zamrozić w kongu i podawać w gorące dni. Można też mrozić naturalny jogurt – a nawet zamrozić w kongu mokrą karmę.
- Rybne ciasteczka*
Składniki:
– Tuńczyk w sosie własnym z puszki (wybierać z jak najmniejszą zawartością soli – lub kupić świeżego tuńczyka – uwaga na ości!!!)
– 1 lub 1 i 1/2 szklanki mąki
– 1 łyżka dowolnego oleju
Wykonanie:
Zmiksować rybę, dodać do niej olej i stopniowo dodawać mąkę aż do uzyskania ciasta, które można formować. Uformować ciasteczka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec ok. 40-45 minut.
- Kuleczki z dyni
Składniki:
– ½ szklanki dyni w puszce, lub świeżej
– 4 łyżki stołowe wody
– 2 szklanki mąki razowej
– 2 łyżki stołowe oleju pochodzenia roślinnego
– ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
– ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
– 4 łyżki stołowe melasy
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Zmieszaj dynię, melasę, olej i wodę. Dodaj mąkę razową, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz cynamon. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Nabieraj po łyżeczce masy i formuj z niej kule (najlepiej, jeśli będziesz to robić wilgotnymi dłońmi). Przygotowane kuleczki rozłóż na delikatnie wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenie i poklep widelcem. Piecz około 25 minut.
- Danie na zawołanie
Składniki:
– 400 gram płatków owsianych
– 300 gram mielonego mięsa z indyka
– 1 duża marchewka
– 1 seler
– 3 łyżki oleju
Wykonanie:
Płatki ugotuj w niewielkiej ilości wody ze startą marchewką i selerem, dodaj mięso, podduś 10 min. na wolnym ogniu.
- Lekko i przyjemnie
Składniki:
– 1 woreczek ryżu
– 2 duże marchewki
– 1 jeden seler
– 1 pierś z indyka
Wykonanie:
Pierś z indyka, marchewkę, seler pokroić w kosteczkę. Gotować, do miękkości. W powstałym wywarze ugotować ryż ( bez woreczka). Gotować tak, długo aż ryż będzie miękki. Ostudzić przed podaniem.
Źródło:
Przepisy od 1- 7 pochodzą z książki: „Frisst nicht, gibt’s nicht. Kochen für den Hund – Ingeborg Pils”